skilos_i_gata.jpg

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα ζωάκι ή το παιδάκι σας σας πιέζει να του πάρετε ένα κατοικίδιο και δεν έχετε αποφασίσει ακόμα;

Θα σας δώσουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τα δύο πιο δημοφιλή κατοικίδια, τη γάτα και τον σκύλο για να διευκολύνουμε ίσως την απόφασή σας αφού δείτε τι ανταποκρίνεται στις δικές σας συγκεκριμένες συνθήκες ζωής.
 
ΧΡΟΝΟΣ

Βασικός παράγοντας για να επιλέξετε ανάμεσα σε μια γάτα ή έναν σκύλο για κατοικίδιο είναι ο χρόνος που θα μπορείτε να αφιερώσετε. Οι σκύλοι απαιτούν πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι οι γάτες και δύσκολα μένουν για αρκετή ώρα μόνοι τους στο σπίτι σε αντίθεση με τα μικρά τετράποδα αιλουροειδή.

ΧΩΡΟΣ

Οι γάτες μπορούν να ζήσουν σε μικρότερες περιοχές, ενώ τα σκυλιά χρειάζονται γενικά περισσότερο χώρο.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ

* Εξοπλισμός

Οι γάτες όπως και τα σκυλιά χρειάζονται δύο βαθιά πιατάκια. Ένα για το φαγητό και ένα για το νερό τους.  Οι γάτες θέλουν επίσης ένα κιβώτιο με άμμο για την υγιεινή τους, βούρτσα για το τρίχωμά τους και επιφάνεια για να ξύνουν τα νύχια τους (αλλιώς θα χρησιμοποιήσουν τους καναπέδες σας!).Τα σκυλιά θα χρειαστούν ένα λουρί και κολάρο.

* Σίτιση

Η ποσότητα τροφής για μια γάτα ή έναν σκύλο διαφέρει ανάλογα με το μέγεθός τους. Σίγουρα πάντως μία γάτα χρειάζεται λιγότερη τροφή από τα περισσότερα σκυλιά.

Οι τροφές που βρίσκει κανείς στο εμπόριο και για τους δύο είναι σε υγρή (κονσέρβα) και σε στεγνή (κροκέτες) μορφή.

* Καθημερινή περιποίηση

Οι γάτες δεν χρειάζονται λούσιμο γιατί η φύση τους το έχει προνοήσει και καθαρίζονται μόνες τους αλλά θα πρέπει να βουρτσίζονται τακτικά για να καθαρίζουν από τρίχες (η γάτα βγάζει αρκετή τρίχα).

Στα σκυλιά αντίθετα πρέπει να πλένουμε τα πόδια τους κάθε φορά που βγαίνουν βόλτα (2- 3 φορές την ημέρα) και το λούσιμό τους είναι απαραίτητο και συχνό (τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα).

 

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Οι ιατρικές δαπάνες για μία γάτα είναι πολύ λιγότερες από αυτές για έναν σκύλο και συνήθως γίνονται μία φορά και δεν χρειάζονται επανάληψη.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ

Το μέσο προσδόκιμο ζωής των γατών είναι περίπου 12 έως 14 έτη, αλλά μπορούν να φτάσουν και τα 20 μέχρι και 30 χρόνια ζωής.

Το προσδόκιμο ζωής των σκύλων είναι συνήθως από 7 έως 14 χρόνια αλλά ποικίλλει ανάλογα με τη ράτσα. Τα πιο μεγαλόσωμα τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής, παρόμοια με τη ζωή των λύκων.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Τα σκυλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως φύλακες, προστατεύοντας τον ιδιοκτήτη τους και το σπίτι.

Οι γάτες δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ

Τα σκυλιά χρειάζονται περισσότερο την προσοχή σας και το χρόνο σας από ό,τι οι γάτες. Έτσι είναι λιγότερο κατάλληλα για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν πολύ και εργάζονται πολλές ώρες.

Τα σκυλιά δεν μένουν μόνα τους στο σπίτι όλη την ημέρα ενώ οι γάτες θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση μέχρι και για 3 ή 4 μέρες απουσίας σας!


ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ

Μία γάτα κοστίζει περίπου 600 ευρώ ανά έτος, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της άμμου και των ιατρικών εξόδων.

Ένα μικρό σκυλί θα κοστίσει περίπου 550 ευρώ, ένα μεσαίου μεγέθους 650 ευρώ και τέλος, ένα μεγαλόσωμο σκυλί θα κοστίσει 850 ευρώ το χρόνο σε γενικά έξοδα.

 

Για το τέλος, θα θέλαμε να σου επισημάνουμε πώς είναι προτιμότερο να σώσεις ένα ζωάκι από τον δρόμο παρά να προτιμήσεις κάποια ράτσα μέσω ενός μαγαζιού (την οποία και θα ακριβοπληρώσεις!).


Σχόλια   

#1 καλλιοπη 31-01-2017 12:39
παιδια ξερετε αν υπαρχει εκτροφειο αμερικανικης κοντοτριχης καπου?
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση